Eντομα κηπευτικών-Vegetable pests

Tα κηπευτικά προσβάλλονται από σημαντικό αριθμό επιβλαβών εντόμων. Πολλά απο αυτά ευνοήθηκαν από τις καλλιεργητικές τεχνικές αλλά και από τισ αλλαγές των κλιματολογικών συνθηκών. Ορισμένα μετακινήθηκαν λόγω  των σημερινών συνθηκών των εμπορικών ανταλλαγών και ευνοήθηκαν από τις αλλαγές των κλιματολογικών συνθηκών. Ετσι π.χ. μας “επισκέφτηκε” και εγκαταστάθηκαν επιτυχώς ο θρίπας της Καλιφόρνιας, η αφίδα του Ιλινόις πρόσφατα η Tuta absoluta κλπ. Η είσοδος τους συνοδεύεται από μια έκρηξη πληθυσμιακή λόγω απουσίας κατάλληλου αριθμού και ειδών βιολογικών ανταγωνιστών με συνέπεια πολύ μεγάλες καταστροφές. Σιγά σιγά οταν υπάρχουν βιολογικοί εχθροί από συγγενή είδη, ελέγχονται επειτα απο μια περίοδο 3-5 ετών. Η αλόγιστη χρήση των παρασιτοκτόνων τα βοήθησε ειτε καταστρέφοντας τους βιολογικούς εχθρούς ειτε αναπτύσσοντας ανθεκτικές μορφές. Σήμερα η τάση ειναι η αποκατάσταση μιας ισορροπίας και η ολο και περισσότερη μείωση των παρασιτοκτόνων βοηθά στην αναζήτηση άλλων λύσεων.  Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτές δεν ειναι εύκολο να βρεθούν και τότε επανερχόμαστε σε μια κατάχρηση παρασιτοκτόνων. Ειναι αναγκαίο να ενισχυθεί αυτή η προσπάθεια εύρεσης εναλλακτικών λύσεων μέσα από την αγροτική έρευνα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nezara viridula f. smaragdula

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nezara viridula f. troquata

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nezara viridula f. autrantiaca

1. Νezara viridula  Hemiptera, Οικ. Pentatomidae.  H Nezara viridula κ. βρωμούσα ή κλασοπαπαδιά ειναι από τα ποιό επιβλαβή έντομα των καλλιεργούμενων φυτών. Προσβάλλει πάνω από 50 είδη φυτών προκαλώντας πολύ σημαντικές ζημίες.  Η αντιμετώπιση ειναι δύσκολη και γίνεται πολύ δυσκολότερη για τισ βιολογικές καλλιέργειες. Η ζημιά προκαλείται από νύμφες και ακμαία. Στη φύση παρατηρούνται τρείς χρωματικές μορφές. Η κόκκινη ειναι πολύ σπάνια. Ανεξάρτητα της χρωματικής μορφής ειναι η ζημιά.  Αντιμετώπιση: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί φυσικό πύρεθρο η να συγκαλλιεργείτε μπάμιες, φασόλια , ηλίανθο η σόργο. Απωθητικά δρά το θυμέλαιο.

Μακροσκοπικά συμπτώματαΒιολογικοί εχθροί:Trissolcus bassalis (Ηymenoptera: Scelionidae, Podisus maculiventris

2. Helicoverpa armigera κ. πράσινο σκουλίκι Οικ. Noctuidae

Είναι έντομο πολυφάγο και κοσμοπολιτικό. Μεταναστεύει και μπορεί να φθάσει μέχρι και τη σκανδιναυική χερσόνησο.  Tο θυληκό εναποθέτει 100 και πλέον αυγά σε όλα τα μέρη του φυτού. Σε 3-5 ημέρες εκκολάπτονται ανάλογα με τη θερμοκρασία και οι νεαρές προνύμφες ολοκληρώνουν την ανάπτυξή τους σε περίπου ενα μήνα. Εχει ενα μεγάλο αριθμό ξενιστών και προκαλεί μεγάλες ζημιές στο καλαμπόκι, βαμβάκι, τοματες, γαρύφαλλα, τριαντάφυλλα, φασόλια , μπάμιες, καπνό, σόργο.

Αντιμετωπίζεται επιτυχώς με βάκιλλο της Θουριγγίας αλλά και με μαζική εξαπόλυση παρασιτοειδών αυγών του γένους Trichogramma. Πολλοί καλοί θηρευτές ειναι οι σφήκες Polistes dominula.

Helicoverpa σε κολοκύθι

2. Pegomyia hyoscyami (Diptera: Anthomyiidae)

O υπονομευτής φύλλου Pegomyia hyoscyami προσβάλλει τα φύλλα του σέσκουλου ή παζί, ή γούλα η λαχανίδα ( Beta vulgaris), το σπανάκι αλλά και πολλά ειδη της οικογένειας Chenopodiaceae.OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Προκαλεί καταστροφή του φυλλώματος και συνεπώς της εμπορικής αξίας τους. Υπάρχουν πολλά ιθαφενή παρασιτοειδή που την ελέγχουν. Η χρήση κίτρινων παγίδων με εντομολογική κόλα βοηθά στην αντιμετώπισή του.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAThysanoplusia orichalcea (Lepidoptera: Noctuidae-Plusiinae). Aυτή η πεταλούδα προέρχεται από την Ινδονησία, έχει κατακλύσει την Ευρώπη και πολλές άλλες χώρες στο κόσμο.  Κατατρώγει το μαϊντανό, σέληνο, ηλίανθο και πολλά άλλα φυτά.  Εδώ παρατηρήθηκε στο σέληνο και μαϊντανό. Μια χημική ουσία η phenylacetaldehyde είναι πολύ ελκυστική στα θυληκά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παγίδες για μαζική παγίδευση.

Leave a comment