Επισκοπή Πεδ. -Χλωρίδα και πανίδα

1. OΡΧΙΔΕΕΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΠΕΔΙΑΔΟΣ

1. Orchis conica. (Aπρίλιος 2012 μέσα Απριλίου-Καμπάνα).

Προτιμά εδάφη αλκαλικά έως ελαφρά όξινα.  Απαντάται στην Ευρώπη και Β. Αφρική.  Στη περιοχή δεν απαντάται σε αφθονία.

2. Serapias orientalis: Eπισημάνθηκε τον Απρίλιο (τέλος Απριλίου)  2011 στη περιοχή Γαλυφιανού κάμπου και το 2012 στη περιοχή Καμπάνα . Σχετικά άφθονη στις περιοχές αυτές. Eχει ευρεία γεωγραφική εξάπλωση στη Μεσογειακή λεκάνη μέχρι το Καύκασο.

3. Οrchis italica: Eπισημάνθηκε τέλη Μαρτίου του 2011 και 2012 στη περιοχή.Καμπάνα. Σχετικά άφθονη στη περιοχή. Eιναι εύρωστο και πολύ διαδεδομένο με εντυπωσιακή συμπαγή ταξιανθία που μοιάζει με ουρά. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν και σατύριον λόγω ομοιότητας με τους σάτυρους.Ειδος της μεσογειακής λεκάνης αποκλειστικά

4. Anacamptis papilionacea: Επισημάνθηκε το 2011 και 2012 στη περιοχή OLYMPUS DIGITAL CAMERAΚαμπάνα μέσα Απριλίου. Ειδος αποκλειστικά μεσογειακό που απαντάται μέχρι και υψόμετρο 5.400μ.  Δεν είναι σε μεγάλη αφθονία στη περιοχή

5. Αnacamptis pyramidalis: Eντυπωσιακή σε μέγεθος αγρια ορχιδέα. Επισημάνθηκε στη περιοχή Παλίδι-Σταμνιώτικα μέσα Απριλιου το 2012.Συναντάται σε όλη την Ελλάδα και σε πολλά διαφορετικά ενδιαιτήματα. Επικονιάζεται με έναν ιδιαίτερο μηχανισμό από ημερόβιες και νυκτόβιες πεταλούδες Euphydryas, Melanargia, Melitaea, Pieris and Zygaena και για αυτό υβριδίζεται πολύ σπάνια. Ανθίζει από Απρίλιο ως Ιούλιο. Η Anacamptis pyramidalis είναι ψηλό φυτό με άνθη ροδοκόκκινα έως λευκά, σε ταξιανθία με χαρακτηριστική πυραμιδοειδή μορφή. Ξεχωρίζει εύκολα και δεν είναι δυνατόν να μπερδευτεί με άλλες ορχιδέες. Εχει ευρεία γεωγραφική κατανομή σε Ευρώπη και Ασία. Το 1990 αναγορεύτηκε η Ορχιδέα της χρονιάς.

6. Orchis fragrans: Ορχιδέα  με εξαιρετικό άρωμα. Επισημάνθηκε τέλος Απριλίου 2012 στη περιοχή Καμπάνα.  Ειναι άφθονη στη περιοχή. Συχνή ορχιδέα σε όλη τη Μεσόγειο κυρίως σε πεδινές και ημιορινές περιοχές.

7. Anacamptis collina 2 -04-13 Kαμπάνα. Aπαντάται από 0-1000 μ και προτιμά τα ασβεστούχα εδάφη???????????????????????????????.  Συχνή ορχιδέα σε όλη τη Μεσόγειο

Barlia robertiana

8. Barlia robertiana 14-2-2014  Ανεμόμυλος. Ειναι η μεγαλύτερη σε ύψος OLYMPUS DIGITAL CAMERAορχιδέα  της Ευρώπης, γιγάντια σε σχέση με τις άλλες

Barlia robertiana

Barlia robertiana

γνωστές.  Η συγκεκριμένη είχε ύψος 55 εκ. Ανθίζει μέσα στο Φεβρουάριο, πρώτη απόλες τις άλλες. Ειναι ευρέως διαδεδομένη στη μεσογειακή λεκάνη.

9. Neotinea lactea. H μικρή αυτή ορχιδέα ανθίζει μέσα Φεβρουαρίου και Neotinea lacteaNeotinea lacteaαπαντάται σε πολλές χώρες της Μεσογείου και στη Β. Αφρική.  Η συγκεκριμένη βρέθηκε στη περιοχή Καμπάνα στη αγριάδα αλλά και σε καλλιεργούμενο αμπέλι.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ophrys tenthredinifera

Ophrys tenthredinifera  16-3-2014 Τουπάκι και Καμπάνα Ειναι αρκετά άφθονη στις δυτική πλευρά του λόφου Τουπάκι.

Ophrys lutea ssp sicula

Ophrys lutea ssp sicula

4-4-2014  Λόφος Toυπάκι

Ophrys cretica

Ophrys cretica ssp adrianae

Ophrys cretica ssp adrianae. Βρέθηκε στη περιοχή Καμπάνα (ενα φυτό). Ειναι ενδημική ορχιδέα της Κρήτης και προσταεύεται από το νόμο.  Υπάρχουν πολλές παραλλαγές σε άλλα μέρη Πελλοπόνησο Ρόδο κλπ.

2. Φυτά Οικ. HYPERICACEAE

H οικογένεια αυτή περιλαμβάνει φυτά συγγενή με το γνωστό αγούδουρα. Ομως μερικά απο αυτά εχουν εξαιρετικές φαρμακευτικές ιδιότητες και προσφέρονται για εντατική καλλιέργεια.  Ονομάζονται σπαθόχορτο η βαλσαμόχορτο επειδή το λάδι που εχει εμπλουτιστεί με τα αιθέρια έλαια των ανθέων τους χρησιμοποιούνται ευρέως για την επούλωση πληγών αλλά και ως βάση παραγωγής αντικαταθλιπτικών.

1. Hypericum perforatum

 2.Hypericum perfoliatum

3. Φυτά οικογένειας Lamiaceae

1. Teucrium chamaedry περιοχή Καμπάνα 28 Μαίου 2012 και νήσο Ντία 18 Μαρτίου 2011σε αφθονία. Απαντάται στη Ν. Ευρώπη, Κροατία, Ιταλία , Σαρδινία, Κορσική. Καλλιεργείται στη Γερμανία. Ειναι φυτό κατάλληλο για την αρχιτεκτονική κήπων, ελκυστικό σε επικονιαστές και λεπιδόπτερα

4.Οικ. Berbericacae

???????????????????????????????Leontice leontopetalum. Aπαντάται στη Μεσογειακή λεκάνη (Ισραήλ, Τουρκία, Συρία κλπ). Φυτό φαρμακευτικό με ισχυρή αντικαρκινική δράση στο καρκίνο του στήθους και του προστάτη.

4. Φυτά  οικογένειας Amaryllidaceae

1. Νarcisus tazetta κ. μανουσάκι αγγλ. daffodil. OLYMPUS DIGITAL CAMERAΠεριλαμβάνει 40 είδη και απαντάται στην Ευρώπη, Ασία και Αφρική. Πολλαπλασιάζεται με βολβούς που φυτεύονται το Φθινόπωρο. Ανθίζει μέσα -τέλη Ιανουαρίου. Το όνομα του φυτού προέρχεται από το ναρκισσιστή νεαρό της ελληνικής μυθολογίας, που ονομαζόταν Νάρκισσος και από την ελληνική λέξη ναρκώνω, λόγω των ναρκωτικών ιδιοτήτων του φυτού.

Υπάρχει μια μη αποδεδειγμένη αντίληψη, ότι οι βολβοί του νάρκισσου έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. αν και η τοξική ουσία lectins καθιστά την χρήση τους ασύνετη επιλογή για θεραπευτική χρήση. Το 17ο αιώνα ο βοτανολόγος, Nicholas Culpeper, συνιστούσε ότι οι τριμμένοι βολβοί νάρκισσου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στη θεραπεία των πληγών – επίσης ανέφερε ότι οι βολβοί είναι γνωστοί για τις ναρκωτικές ιδιότητες που έχουν. Παρ’ όλ’ αυτά, έχει χρησιμοποιηθεί σχεδόν για τα πάντα, από φάρμακο ενάντια του καρκίνου μέχρι τη θεραπεία πονοκεφάλων και ως κατάπλασμα για τους καλόγερους. 

Στις αραβικές χώρες συνιστούν το λάδι του για τη θεραπεία της φαλάκρας και σαν αφροδισιακό. Οι νάρκισσοι καλλιεργούνται και για την γαλανθίνη (Galanthine), μια ουσία που περιέχεται στους βολβούς και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του Alzheimer.

Εξαιτίας του μικρού σημείου βλάστησης, ο βολβός έχει θεωρηθεί από παλιά σαν τοξικό & πιθανό παραισθησιογόνο. Άλλωστε ο νάρκισσος ουσιαστικά σημαίνει “μουδιάζω-ναρκώνομαι”, όπως από ένα ναρκωτικό φάρμακο, γι’ αυτό και ο νάρκισσος συνδέεται με αρχαία λατρευτικά μυστήρια, αφού προκαλούσε μεταβολή στην κατάσταση του μυαλού και έφερνε τον μύστη πιο κοντά στο βασίλειο των θεών.

Ο Σωκράτης αποκαλούσε αυτό το φυτό ‘Στεφάνι των καταχθόνιων Θεών’, εξαιτίας των ναρκωτικών αποτελεσμάτων του. Το απόσταγμα των βολβών, όταν εφαρμοστεί σε ανοιχτές πληγές, προκαλεί τρίκλισμα, μούδιασμα όλου του νευρικού συστήματος και παράλυση της καρδιάς.

2. Narcissus serotinus

5. Φυτά της Οικογένειας Cistaceae

1.Helianthemum hymettium OLYMPUS DIGITAL CAMERA: Το βρήκα στο δρόμο μεταξύ Γαλύφας -Σμάρι. Το είδος αυτό προστατεύεται οσον αφορά την άδεια συλλογής και εξαγωγής του. Χρειάζεται απλή άδεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ¨Διεθνής Σύμβαση “CITES”. To φυτό αυτό συμβιώνει με μυκόρριζες και ειναι χαρακτηριστικό των ξηροθερμικών πνεριοχών. Oι μυκόρριζες αυτές ειναι απαραίτητες για τις τρούφες που αναπτύσσονται σε ξηροθερμικά κλίματα. Εμείς εδώ στα ξηροθερμικά κλίματα για να καλλιερεγήσομε τρούφες αυτή τη μυκόρριζα χρειαζόμαστε. Εκτός από αυτά ειναι σημαντικό φυτό στη προστασία των εδαφών από τη διάβρωση.

2. Cistus creticusCistus creticus Οικ. Cistaceae κ. αλαδανιά. Η ονομασία του προέρχεται από την ελληνική λέξη κίσθαρος – κιστη που σημαίνεθ πανέρι, κουτί. Τα Ελληνικά είδη στην αρχαιότητα ήταν γνωστά µε τα ονόµατα κίσθος, κίσθαρος, ενώ σήµερα υπάρχουν διάφορα ονόµατα όπως κουνουκλιές, ξισταριές, λαδανιά κ.α. Υπάρχουν σε όλη τη μεσογειακή λεκάνη. Το συγκεκριμένο απαντάται σε μεγάλες εκτάσεις στις πλαγιές των βουνών κυρίως και αποτελεί βασική πηγή του λάδανου. Το λάδανο κυρίως παράγεται στη περιοχή του Μυλοπόταμου. Το λάδανο αποτελείται από διτερπένια αλλά και φαινολικές ενώσεις και χρησιμοποιείται στη φαρμακολογία για τις πληγές αλλά και για θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου αλλά και ως θυμίαμα στις αραβικές χώρες όπου εξάγεται.

http://www.iama.gr/ethno/Ladano_files/Ladano_Oikonomakis.pdf

6. Φυτά της Oικογένειας Fabaceae

1. Ononis spinosa κ. ανωνίδα

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Megachilid sp Megachilidae

Megachilid sp Megachilidae

Anthidium

Anthidium Illustre Megachilidae

Η ανωνίδα αναφέρεται από το Θεόφραστο ως ονονίς επειδή τη προτιμούσαν ως τροφή τα γαιδούρια (όνος). Αργότερα αναφέρεται από το Διοσκουρίδη ως ανωνίς εξού και το σημερινό κοινό όνομα. Η ρίζα του ειναι πλούσια σε φλαβονοειδή και χρησιμοποιείται στην ομοιοπαθητική για ρευματολογικά προβλήματα, για ανανέωση της επιδερμίδας (πρόληψη γήρανσης) κλπ. Τα άνθη εχουν ιδιαίτερο άρωμα και χρησιμοποιούνται σε σαλάτες καθώς και τα φύλλα. Εκτός από τις φαρμακευτικές ιδιότητες  η ανωνίδα προσφέρει τροφή και ενέργεια σε πολλά εντομα επικονιαστές της οικογένειας Megachilidae  όπως ειναι τα Megachilid sp. και τα Anthidium illustre πολύ σημαντικούς τη θερινή περίοδο.

7. Φυτά της Οικογένειας Ranunculaceae

1. Anemone hortensis L. . Mια αρωματική ανεμόνη που ειναι πολύ κοινή σε όλη τη Κρήτη. Τα πέταλα εχουν ποικίλους χρωματισμούς άσπρο, μώβ, ανοικτό ροζέ  ενίοτε αρκετά σκούρο ροζ. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Οι ανθήρOLYMPUS DIGITAL CAMERAες ειναι πολυάριθμοι χρώματος μπλέ και  οι στήμονες μπλέ η ροζ. Απαντάται σε σε ακαλλιέργητες εκτάσεις και συνήθως υπάρχει σε αφθονία στο λόφο Τουπάκι, στη περιοχή Καμπάνα στη βουνοπλαγιά. Εχει μικρό υψος 10-30εκ, μονοστέλεχη.  Περίοδος άνθησης: τέλος χειμώνα-άνοιξη. Προτιμά τα ασβεστούχα εδάφη.

2. Anemone coronaria L. . Ειναι μια πολύ όμορφη ανεμονη με μεγάλη ποικιλια χρωματισμών στα πέταλα περίπου 25. Εχει πολύ μεγάλα πέταλα με διάταξη σε σχήμα κορόνας.  OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAΕίναι εξαπλωμένη σε ολόκληρο τον κόσμο, είτε ως αυτοφυής είτε ως καλλιεργούμενη, αλλά βασικά βρίσκεται στις δασικές εκτάσεις και τα λιβάδια των βόρειων και εύκρατων περιοχών. OLYMPUS DIGITAL CAMERAΗ ονομασία ανεμώνη προέρχεται από τη λέξη άνεμος εξ αιτίας της υπόθεσης που έκαναν οι Αρχαίοι Έλληνες ότι τα φυτά αυτά άνθιζαν μόνον όταν φυσούσε άνεμος. Από τα αυτοφυή είδη αρκετά είναι δηλητηριώδη. Η ανεμώνη, όμως τρώγεται εάν βραστεί στους 100 βαθμούς ή εάν τσιγαριστεί μαζί με μισό κιλό κρεμμύδι. Επίσης είναι γέμιση για παραδοσιακή πίτα του Ουζμπεκιστάν.

3. Adonis cretica (Huth, 1890) Runemark 2002. Σπάνιο μονοετές φυτό, ενδημικό της Κρήτης, εξ ου και το όνομα του υποείδους. Ανθίζει από τον Φεβρουάριο ως τον Απρίλιο. Το κύριο χρώμα των πετάλων είναι συχνά κίτρινο ενώ στο είδος microcarpa που είναι αρκετά εξαπλωμένο σε όλη τη Μεσόγειο, συχνότερα κόκκινο. Το είδος το βρήκα σε πολύ μικρούς αριθμούς στο λόφο της Αμνισσού.

 


Το όνομα του φυτού
Ο Άδωνις ήταν καρπός του ανίερου έρωτα της Μύρρας για τον πατέρα της, βασιλιά Κινύρα της Πάφου. Η Μύρρα μεταμορφώθηκε σε δέντρο σαν τιμωρία για το αμάρτημά της και από τον κορμό του δέντρου μύρρα ή σμύρνα γεννήθηκε το βρέφος ‘Αδωνις. Η Αφροδίτη τον τοποθέτησε μυστικά σε ξύλινη λάρνακα και τον παρέδωσε στην Περσεφόνη για να τον αναθρέψει στον Άδη. Καθώς ο Άδωνις μεγάλωνε η ομορφιά του ήταν τόσο μεγάλη που η Περσεφόνη τον ερωτεύτηκε, αρνήθηκε να τον δώσει στην Αφροδίτη και θέλησε να τον κρατήσει για πάντα στο σκοτεινό της κόσμο. Η Αφροδίτη ζήτησε την διαιτησία του Δία, ο οποίος αποφάσισε ότι ο ‘Αδωνις θα ζούσε τέσσερεις μήνες με την Περσεφόνη στον Κάτω Κόσμο, τέσσερεις μήνες με την Αφροδίτη και θα μπορούσε να διαθέσει το υπόλοιπο διάστημα του χρόνου όπως ήθελε. Ο ‘Αδωνις διάλεξε να διαθέσει τον επιπλέον χρόνο του με την Αφροδίτη καθώς ο έρωτας τους ήταν αμοιβαίος. Η Αφροδίτη του αφοσιώθηκε με τόσο πάθος που ο Άρης τυφλός από ζήλια έστειλε άγριο κάπρο και τον σκότωσε μπροστά στα μάτια της. Από τα δάκρυα της απαρηγόρητης Αφροδίτης φύτρωσαν τριαντάφυλλα ενώ οι σταγόνες αίματος του αδικοχαμένου μεταμορφώθηκαν στο πανέμορφο λουλούδι. (Οβίδιος Μεταμορφώσεις)
Ο Άδωνις ή Tammuz στα φοινικικά (Adon = κύριε και θεέ, προσφώνηση του υπέρτατου θεού στα σημιτικά) συμβολίζει το θάνατο και την αναγέννηση.
Οι Αρχαίοι Ελληνες γιόρταζαν τα Αδώνια προς τιμή του Άδωνη και της Αφροδίτης κατά την εαρινή ισημερία. Ξύλινα ομοιώματα του θεού στολίζονταν με άνθη αποκλειστικά από θρηνούσες γυναίκες οι οποίες ευλαβικά επιτελούσαν όλα τα ταφικά τελετουργικά.
Στη συνέχεια γινόταν περιφορά του νεκρού θεού στους δρόμους συνοδεία θρηνητικών ασμάτων και ενός ιδιαίτερου αυλού που αποκαλείτο γίγγρας. Οι γυναίκες εννέα μέρες πριν τη γιορτή φύτευαν μάραθο, σιτάρι, μαρούλι και άλλα φυτά που βλασταίνουν γρήγορα αλλά και μαραίνονται επίσης γρήγορα σε κεραμικά αγγεία που ονομάζονταν “κήποι Αδώνιδος” και τα οποία μετά την περιφορά έριχναν μαζί με τα ξύλινα ομοιώματα είτε στη θάλασσα είτε σε ποταμό είτε σε πηγή κοντά στο τόπο τους. Αυτή η πρώτη μέρα ονομαζόταν “Aφανισμός”. Την επομένη γιόρταζαν με χορούς και γέλια σε πλούσια τραπέζια, την “Εύρεση”, δηλαδή την ανάσταση, την αναγέννηση του θεού. Μια θαυμάσια περιγραφή της γιορτής στα Eιδύλλια του Θεόκριτου.

 

Εντομα

1. Oxytherea cinctella Οικ. Scarabeidae  Tα είδη  της Οικ. Oxythyrea  παίζουν σπουδαίο οικολογικό ρόλο γιατί τα προνυμφικά στάδια χρησιμοποιούν ως τροφή τα χόρτα σε αποσύνθεση και βοηθούν τη γονιμότητα των εδαφών. Τα ενήλικα τρέφονται με γύρη και ενίοτε προσβάλλουν τα τριαντάφυλλα προκαλώντας ζημιές. Γεωγραφική κατανομή: Γιουγκοσλαβία, ΝΑ Ρωσία μέχρι Πακιστά και Δ. Αφγανιστάν. Απαντάται σε όλη την Ελλάδα και στις χώρες Μεσογείου  (Αιγυπτο, Ισραήλ, Λίβανο, Παλαιστίνη, Συρία , Τουρκία κλπ).

2. Thymelicus acteon Οικ. Εsperidae. (Lulworth Skipper). Ειναι έντομο που απαντάται σε όλη την Ευρώπη, Ασία και Β. Αφρική. Τρέφεται με αγροστώδη και δεν ειναι επιζήμιο. Εχει μια γενιά το χρόνο.  Διαχειμάζει ως  προνύμφη μέσα σε κουκούλι.  Συνηθίζει να πετά τις θερμές ώρες της ημέρας και προτιμά τα άνθη του  φυτού Knautia integrifolia κ. στραβόξυλο.

3. Coenonympha thyrsis Οικ. Nymphalidae . H μικρή αυτή πεταλούδα (αγγλικά Cretan Small Heath, γαλλικά Le Fadet crétois) ειναι ενδημικό της Κρήτης, ειναι γραμμένη στο κόκκινο βιβλίο (red book) των ευρωπαικών ειδών λεπιδοπτέρων που περιλαμβάνει τα απειλούμενα είδη για εξαφάνιση. Εχει δύο γεννιές το χρόνο και πολλαπλασιάζεται σε αγροστώδη φυτά.

4. Vanessa atalanta Οικ. Nymphalide. (αγγλικά Red Admiral) H πεταλούδα αυτή είναι ειδος κοσμοποOLYMPUS DIGITAL CAMERAλιτικό και απαντάται όλο  το χρόνο ως τέλειο στη Κρήτη και στις ποιό θερμές περιοχές .  Μεταναστεύει και οι κάμπιες προκαλού ζημιές στις καλλιέργειες. H τσουκνίδα ειναι ενα φυτό που το προτιμούν.

5. Graphosoma lineatum italicum Οικ. Pentatomidae (αγγλικά  striped shield bug, black orange striped bug). Aπαντάται στη Ν. Ευρώπη, Β. Αφρική και Μ. Ανατολή. Το έντομο αυτό δεν είναι εξαιρετικά ζημιογόνο, όμως υπάρχουν περιπτώσεις σημαντικών ζημιών σε εμπορικές καλλιέργειες ηλίανθου, άνιθου, μαϊντανού, μάραθου, καρότου προοριζόμενες για σπόρο. Με το στιλέτο απομυζά τους σπόρους προκαλώντας σημαντική ζημιά στη ποιότητα. Mε τα νύγματα προκαλεί αισθητική υποβάθμιση στα φύλλα και στελέχη με κίνδυνο δευτερογενών προσβολών απο μύκητες και βακτήρια. Υπάρχουν παράσιτα αυγών που το ελέγχουν βιολογικά.

6. Maniola jurtina  (Linnaeus 1758) Οικ. Nymphalidae

Maniola Jurtina Οικ. Nymphalidae

Maniola Jurtina Οικ. Nymphalidae

Αυτή η πεταλούδα εχει ως ξενιστές ενα μεγάλο αριθμό φυτών από την άγρια χλωρίδα. Εχει 3-4 γεννιές το χρόνο. Εδώ ειναι ενα θυληκό που τρέφεται με νέκταρ από το άνθος του Carlina gumiphera (αγκαθοκολιά, κολιά) . Πρόκειται για τη 3η γεννιά του εντόμου το φθινόπωρο.

7. Lasiommata megera Οικ. Nymphalidae. Η Lasiommata megera έχει ενα μεγάλο αριθμό ξενιστών από την Οικογένεια Poaceae.  Η συγκεκριμένη βρέθηκε να πετά αρχές Δεκεμβρίου σε μια ηλιόλουστη μέρα στη περιοχή Καμπάνα. Δεν προσβάλλει καλλιεργούμενα φυτά . Είναι από τις πρOLYMPUS DIGITAL CAMERAώτες πεταλούδες που βγαίνουν την άνοιξη και συνεχίζουν τις πτήσεις μέχρι και το Δεκέμβριο. Διαχειμάζει ως προνύμφη τρίτου σταδίου, η οποία ολοκληρώνει την ανάπτυξη ενωρίς την άνοιξη. Απαντάται μέχρι και υψόμετρο 3000 μ.  Ειναι ευκίνητη και ενοχλείται εύκολα γι αυτό δεν ειναι εύκολη η φωτογράφιση.

8. Coenonympha thyrsis Nymphalidae . To Coenonympha thyrsis (Cretan Small Heath) είναι μια πετ;αλούδα ενδημική της Κρήτης που εμφανίζεται σε αφθονία τον Ιούνιο. DSC_5325nshcrs

Διαχειμάζει ως προνύμφη και εχει ως ξενιστές φυτά της αγριας χλωρίδας των Οικογενειών Poaceae και Fabaceae. To ακμαίο τρέφεται με νέκταρ από τα ανθισμένα φυτά της εποχής θυμάρι και θρούμπα. Ιπταται περισσότερο τισ απογευματινές ώρες.

8. Trioza alacris Homoptera : Psyllidae κ. Ψύλλα της δάφνης. Προσβάλλει τη κάτω επιφάνεια των φύλλων και κυρίως τα νεαρά φύλλα προκαλώντας καρούλιασμα και κι΄τρινο μεταχρωματισμό στα φύλλα. Βιολογικός εχθρός το Homoptera Anthocotidae  Orius sp

 

Aράχνες (Spiders)

Oι αράχνες στις περισσότερες περιπτώσεις ειναι χρήσιμες στη βιολογική ισσοροπία. Ορισμένες ειναι επικίνδυνες άλλες προκαλούν μικρά τοπικά ερεθίσματα η και αλλεργίες. Δεν εχουν μελετηθεί επαρκώς. Χαρακτηριστικό των αραχνών ειναι ο μιμητισμός . Ο χρωματισμός τους ποικίλει ανάλογα με το περιβάλλον.

  1. Neoscona byzanthina  (Pavesi, 1876)  Aranea: Araneidae.   Μια πολύ σπάνια αράχνη στην Ελλάδα. Αναφέεται πρώτη φορά στη ΚNeoscona byzanthina θυληκόρήτη το 2015. Υπάρχει ακόμη μια αναφορά αυτή τη χρονιά (2015) το καλοκαίρι στη Λήμνο Βρέθηκε στο αμπέλι μου στον Ανεμόμυλο. Ειναι εντομοφάγος δεν ειναι Neoscona byzanthina οψη κάτω κοιλίαςεπικίνδυνη. Απλώνει δίκτυ για μικρά έντομα. μεταξύ των σειρών.Το θυληκό εχει μέγεθος 12-15 χιλ (φωτογραφία) το αρσενικό πολύ μικρό 5 χιλ. Χαρακτηριστικό γνώρισμα η κάτω κοιλία.2. Araneus diadematus. Μια πολύ όμορφη αράχνη που απαντάται Araneus diadematus Aranea: Araneidaeσυχνά και στα σπίτια. Ειναι εντομοφάγος, δεν ειναι επικίνδυνη.3. Argiope lobata Pallas, 1772  AraneaArgiope lobata θυληκόe : Araneidae. Μια από τις μεγαλύτερες αράχνες  θυληκό 25 χιλ, αρσενικό 6 χιλ.  Ειναι ακίνδυνη. στήνει μεγάλο δίκτυ και παγιδεύει πολλές μέλισσες.4. Argiope bruennichi (Scopoli, 1772) Araneae : Araneidae . Μια πολύ εντυπωσιακή σε μέγεθος και έντονα χρώματα αράχνη. Ειναι εντομοφάγος. DSC_0001nssΔεν ειναι επικίνδυνη.  Στήνει μεγάλο δίκτυ και παγιδεύει σφήκες και μέλισσες. Χαρακτηριστικό ειναι οτι μετά τη σύζευξη κατατρώγει το αρσενικό.5. Thomisus onustus Walckenaer, 1805. Araneae: Thomisidae . Mια αράχνη με έντονο μιμητισμό. Κρύβεται  και εDSC_0047nssνεδρεύει στα άνθη και αρπάζει όσα έντομα πάνε να πάρουν γύρη η να ρουφήξουν νέκταρThomisus onustus mimicry-1857ss
  2. DSC_0038ss

Advertisements

4 responses to “Επισκοπή Πεδ. -Χλωρίδα και πανίδα

  1. Ήθελα να ρωτήσω σχετικά με το υπέρικο.Αν στα φύλα του δεν υπάρχουν μαύρες κηλίδες θα μας δώσει το ίδιο αποτέλεσμα στο σπαθόλαδο?Πήγα στην(περιοχή) Καμπάνα αλλά τα φύλα του θάμνου δεν είχαν μαύρες κυλίδες οπότε δεν έκοψα.Όπου κι αν σταμάτησα αρχές Ιουνίου εως τώρα δεν είδα κάτι τέτοιο.Ευχαριστώ…

    • Τα κατάλληλα ειδη Hypericum perforatum και Hypericum perfoliatum για τη παραγωγή βαλσαμόλαδου εχουν ηδη περατώσει από ενα περίπου μήνα την άνθησή τους. Τώρα ειναι ανθισμένο το τρίτο ειδος της ιδιας Οικογένειας Hypericaceae το Hypericum empetrifolium κ. αγούδουρας που μοιάζει πολύ με τα δύο προηγούμενα αλλά ειναι δηλητηριώδες για τα ζώα. Αυτό ειναι τώρα ανθισμένο σε αφθονία. Πρώτα ανθίζει το H. perforatum ή Saint Johns wort , κατόπιν ανθίζει σε 20 ημέρες το H. perfoliatum και τέλος ο αγούδουρας. Δεν αναφέρεται ο αγούδουρας ως το κατάλληλο για παραγωγή βαλσαμόλαδου απόσα γνωρίζω κλπ. Επισυνάπτω μια εργασία πολύ καλή για τα ειδη Hypericaceae ΄πολύ κατατοπιστική. Αυτά εχω σε απάντηση της ερώτησης που κάνατε

  2. Καλημέρα, ευχαριστώ για την απάντησή σας.Ηθελα να ρωτήσω εκ μέρους κάποιας φίλης μου.Εαν λέει θα κοκκίνιζε το λάδι σε περίπτωση που δεν ήταν το Hypericum perforatum.Διότι έχει φτιάξει αρκετά μπουκάλια και θέλει να σιγουρευτεί.

    • Δεν νομίζω οτι θα ηταν καλό αν δεν επαιρνε λίγο εστω κόκκινο χρώμα σε 40 ημέρες έκθεσης στον ηλιο. Εστειλα αυτή τη μελέτη που τα λέει όλα. Δεν μπορώ να ξέρω αν εχει χρησιμοποιήσει άνθη του αγούδουρα τι αποτέλεσμα θα εχει.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s