Οργανωσεις παραγωγων

Στη σελίδα αυτή θα προβάλω οργανώσεις παραγωγών η και μεμονωμένους παραγωγούς που πρωτοπορούν σε παραγωγικές δραστηριότητες με κύριο χαρακτηριστικό την εξωστρέφεια. Με αυτό το τρόπο συμβάλλουν ουσιαστικά στην αύξηση του εισοδήματος των μελών τους με τη ποιοτική αναβάθμιση των παραδοσιακών προϊόντων και τη σωστή τους παρουσία στις αγορές. Οσοι αναζητούν μέσα από νέες καλλιέργειες να ξεπεράσουν τη σηνερινή κρίση θα πρέπει να γνωρίζουν οτι δεν εχουν κάνει σωστή εκτίμηση.  Κάθε νέα καλλιέργεια

1)θέλει χρόνο να δείξει τις δυνατότητες που έχει για να εκπληρώσει τις προσδοκίες για αύξηση του εισοδήματος

2) χρειάζεται στενή επιστημονική υποστήριξη και πολιτική ενίσχυσης. Αυτή η προϋπόθεση  είναι και η κρισιμότερη κάτω από τις σημερινές συνθήκες οργάνωσης και στελέχωσης των σχετικών υπηρεσιών.

Η καλλίτερη λύση είναι να δούμε προσεκτικά τους τρόπους αξιοποίησης των ηδη παραγομένων παραδοσιακών προϊόντων που έχουν υποστεί μακροχρόνια “κακοποίηση” και παράλληλα να εξετάζομε και εναλακτικές λύσεις.  Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι η εξοικείωση των παραγωγών με τη παραγωγή τους και η δυνατότητα ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών και καλλιερεγητικών τεχνικών ευκολότερα.

1. Ε.Α.Σ. Μονοφατσίουhttp://www.monofatsiunion.gr/

Η ΕΑΣ Μονοφατσίου αποτελεί παράδειγμα για τις νέες παραγωγικές της δραστηριότητες που βοηθούν ουσιαστικά το εισόδημα των μελών της με τη σωστή αξιοποίηση των παραδοσιακών προϊόντων (τυροκομικά προϊόντα, λάδι, εξαγωγική δραστηριότητα ,ολοκληρωμένες υπηρεσίες στα μέλη. Παράγει και τυποποποιεί ελαιόλαδο συμβατικό και βιολογικό (“ΠΑΣΙΦΑΗ”), εξαιρετικής ποιότητας τυριά κλπ “ΚΟΦΙΝΑΣ” που εχει αποσπάσει επαίνους διεθνώς.Διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις ( ελαιοτριβείο με σύχρονες δεξαμενές αποθήκευσης , τυποποιητήριο, μύλο ζωοτροφών, αγροτικά εφόδια  κλπ). Ελαιουργικό δικαίωμα 6% στην εκθλιψη λαδιού. Αγοράζει γάλα για λογαριασμό τωνπαραγωγών και συμμετέχει σε διεθνείς εκθέσεις τροφίμων.

2. Ε.Α.Σ. Πεζών http://www.pezaunion.gr/

Η Ε.Α.Σ. Πεζών είναι παράδειγμα προς μίμηση που αξιοποιεί τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα  με εξαιρετικό marketing και δικτύωση και συμβάλλει στην αύξηση της απασχόλησης. Ο αριθμός των υπαλλήλων της ΕΝΩΣΗΣ ΠΕΖΩΝ ανέρχεται σε 130 ενώ το εποχιακό προσωπικό ξεπερνά τα 300 άτομα σε περιόδους αιχμής.  Ιδρύθηκε το 1933 και μέχρι σήμερα πρωτοπορεί στα βασικά προϊόντα της περιοχής λάδι και κρασί. Στηρίζει με αποτελεσματικότητα το εισόδημα των παραγωγών, τους υποστηρίζει τεχνικά και εξασφαλίζει τη ποιότητα των προϊόντων τους. Αξίζει να τονιστεί ότι η ΕΝΩΣΗ ΠΕΖΩΝ οινοποιεί ετησίως 15.000 τόνους οινοστάφυλα ενώ στα 2 ιδιόκτητα ελαιουργεία της αλέθονται 6.000 τόνοι ελαιόκαρπου. Η εμφιάλωση του ελαιολάδου αγγίζει τους 2.000 τόνους ετησίως ενώ του κρασιού 8.000 τόνους. Η πρωτότυπη συσκευασία Tetra Pak ξεπέρασε πέρυσι τους 4.000 τόνους σε κρασί και λάδι. Η ΕΝΩΣΗ ΠΕΖΩΝ κατέχει, για τη διανομή των προϊόντων της, ιδιόκτητες αποθήκες 10.000 μ2, σε 3 κέντρα χειρισμού ετοίμων προϊόντων στρατηγικά τοποθετημένα ανά την επικράτεια, καθώς και ιδιόκτητο στόλο φορτηγών ο οποίος αποτελείται από 28 οχήματα. Εχει αποσπάσει διεθνή και ελληνικά βραβεία για τα βασικά προϊόντα της περιοχής

  • Χρυσό Βραβείο Ποιότητας για το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΠΟΠ ΠΕΖΑ, Ελαιοτεχνία, Αθήνα 2008
  • Χάλκινο Βραβείο Συσκευασίας για το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΠΟΠ ΠΕΖΑ σε κουτί Prisma της Tetra Pak, Ελαιοτεχνία, Αθήνα 2008.
  • Αργυρό Βραβείο Γεύσης για το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΝΗΣΟΣ, 2ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς, Αθήνα 2008
  • Αστέρι συσκευασίας για το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΠΟΠ ΠΕΖΑ σε ασκό 3 λίτρων, Ελληνικά Αστέρια, Αθήνα 2006
  • Βραβείο Χρυσής Ελιάς για το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΠΟΠ ΠΕΖΑ, 2ος Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου, Ζυρίχη 2003
  • Αργυρό Μετάλλιο Γεύσης για το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΠΟΠ ΠΕΖΑ, Great Taste Awards, Λονδίνο 2003
  • Βραβείο Ποιότητας & Πρωτοποριακής Συσκευασίας για το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΝΗΣΟΣ, Agrotica, Θεσσαλονίκη 2003
  • Το Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου Ελαιολάδου της Ένωσης Πεζών ήρθε πρώτο παγκοσμίως στις επιδόσεις των αναλύσεων στο Διεργαστηριακό Σχήμα 2007-2008, του American Oliveoil Chemists Society (AOCS), για το ελαιόλαδο.

3. ΒΙΑΝΑΜΕ Α.Ε.   www.bianame.gr

Η ΒΙΑΝΑΜΕ Α.Ε. είναι μια πρωτοποριακή οργάνωση βιοκαλλιεργητών πρώϊμων κηπευτικών με πολυ καλή οργάνωση και  δικτύωση.  Πρωτοπόροι σε καινοτομίες στη παραγωγική διαδικασία και αξιέπαινη προσπάθεια για τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων. Υποστηρίζει τεχνικά τα μέλη και τους παρέχει γεωργικά εφόδια και κάθε μέσο στήριξης της παραγωγής τους.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s